جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

شبکه های اجتماعی

شاید این مطالب برایتان مفید باشد

مطالب پیشنهادی از سراسر وب

قلعه رودخان

بیست کیلومتری جنوب غربی فومن در استان گیلان بالای کوهی پوشیده از درختان و در دل جنگلی زیبا قرار گرفته که برای رسیدن به آن باید از پله های زیادی بالا رفت، زمان ساخت بنا در دوره ساسانیان بوده و در حکومت های سلجوقی و صفویه بازسازی و دوباره مورد استفاده قرار گرفته.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

قلعه رودخان

این قلعه در ۲۰ کیلومتری جنوب غربی استان گیلان در فومن قراردارد. این قلعه در بالای کوهی پوشیده از درخت است و درست در وسط جنگل قرار گرفته است. برای رسیدن به قلعه باید از پله های که تعداد زیادی هستند بالا رفت، این بنا برای دوره ساسانیان بوده و در حکومت های سلجوقی و صفویه بازسازی و دوباره مورد استفاده قرار گرفته است.
این بنا در ۳۰ مرداد ۱۳۵۴ خورشیدی، در فهرست آثار تاریخی و ملی ثبت شد.

مشخصات قلعه رودخان

این قلعه ۲٫۶ هکتار مساحت دارد و بر فراز ارتفاعات روستای رودخان واقع شده است. طول دیوار قلعه ۱۵۰۰ متر و در ارتفاعی بین ۶۶۵ تا ۷۱۵ متر ارتفاع از سطح دریا واقع شده است. فاصله قلعه تا شهر ماکلوان ۲۵ کیلومتر و تا ماسوله ۴۵ کیلومتر و همچنین تا شفت ۲۰ کیلومتر است.

حتما بخوانید
تنگه براق

اما از مسیر اصلی و آسفالته مسافت قلعه تا فومن ۲۵ کیلومتر، تا ماکلوان تقریباً ۳۵ کیلومتر و تا ماسوله ۶۰ کیلومتر است. در کنار این قلعه رودی با همین نام جاری است.

 

تاریخچه

آنچه تاریخ میگوید ساخت قلعه مربوط به دوران ساسانیان و مقارن با حمله عرب‌ها به ایران می باشد. در دورهٔ سلجوقیان این قلعه بازسازی شده و از پایگاه‌های مبارزاتی اسماعیلیان الموت بوده‌ است.

بر روی کتیبه سر در ورودی قلعه درج شده که این قلعه در سال ۹۱۸ تا ۹۲۱ هجری قمری برای سلطان حسام‌الدین تجدید بنا شده‌ این کتیبه اکنون در موزه ی گنجینه ی رشت نگهداری می‌شود. امیره حسام الدین دباج فومنی (مظفرالسلطان)، فرمانروای بیه‌پس اولین کسی بود که از صفویان سرپیچی کرد، سپس قلعه رود خان را بازسازی کرد تا از آنجا به مقاومت بپردازد ولی نهایتاً دستگیر و در تبریز اعدام شد.

حتما بخوانید
بازی محلی خرمایله خواستگارى از شرف نسا کرمانشاهی

توصیف قلعه

قلعه رودخان از دو بخش تشکیل شده‌است: ارگ و قورخانه
ارگ در قسمت غربی این بنا در دو طبقه و از جنس آجر است. قراول‌خانه‌ها در قسمت شرقی در دو طبقه با نورگیرها و روزنه‌های متعدد مسلط بر اطراف بنا شده است. چشمه‌ای بین قلعه و گود ترین محل آن وجود دارد.

بخش شرقی قلعه شامل دوازده ورودی، زندان، در اضطراری، حمام و آبریزگاه است.

بخش غربی دوازده ورودی، چشمه، حوض، آب‌انبار، سردخانه، حمام، آبریزگاه شاه‌نشین و چند واحد مسکونی که با برج و بارو محصور شده‌، دیگر بناهای این بخش را تشکیل می‌دهند.

حتما بخوانید
اولین حمام دوش دار تهران کجاست؟

۴۰ برج دیده‌بانی دور تا دور قلعه را احاطه کرده که اتاق‌های هشت ضلعی آن با طاق‌های گنبدی پوشانده شده‌است. دور تا دور دیوارها و برج‌ها روزنه‌هایی شیب‌دار دیده می‌شود که برای ریختن مواد مذاب و تیراندازی تعبیه شده‌اند.

در طول تاریخ ، هیچ‌گاه دشمنی به آن نفوذ نکرده و نتوانسته آن را فتح کند.

دلیل نام‌گذاری

نام بومی و گیلکی این قلعه، قٚلٚه رۊخان می‌باشد و در زبان تالشی هم به قٚلٚه رۊخؤن معروف است. نام قلعه رودخان، مترادف فارسی نام گیلکی قلعه است. چون این قلعهٔ تاریخی در کنار رودخانه، بنا شده‌است؛ آن را قلعه رودخانه‌ای (قٚلٚه رۊخان) نامیده‌اند.

حتما بخوانید
اورامان تخت، منطقه هورامان در منطقه کردستان

این قلعه در دوره‌های گوناگون به نام‌های قلعهٔ هزار پله، حسامی، سکسار، سگسار و سگسال نیز خوانده شده‌است.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *